Laura van der Stoep: de altviool is de liefde van mijn leven

[artikel uit Bennekoms Nieuwsblad]

Topvioliste Laura van der Stoep repeteert samen met symfonieorkest SONANTE voor het grote concert in de Oude Kerk.

Wie vrijdagavond door de Bennekomse Dorpsstraat, langs de Oude Kerk, wandelde werd verrast door zoetgevooisde klanken vanuit het monumentale gebouw. De reden? De generale repetitie van het symfonieorkest SONANTE
voor het concert van de dag erna, waar onder ander het Rapsody-Concerto voor altviool en orkest van Bohuslav Martinu gespeeld ging worden en waarbij het orkest samen speelt met de vermaarde altvioliste Laura van der Stoep. In de repetitiepauze vertelt ze over haar carrière en de ervaringen met SONANTE.

Dick Martens


Van der Stoep (43) werd geboren in Arnhem. ,,Ik ben een echt Arnhems meisje en kom uit een muzikale familie. Er was heel veel aandacht voor muziek bij ons in huis. Ik kreeg veel begeleiding van mijn ouders en zij begrepen met hun achtergrond dat je dit, de muziek, ‘water moest blijven geven’. En echt heel belangrijk in dat muziekonderwijs was mijn leraar aan de Stedelijke Muziekschool, Theun Runia. Dat samenspelen op jonge leeftijd, wat hij zo benadrukte en bevorderde, heeft mij al die tijd ook gemotiveerd gehouden.
Vervolgens trok mijn studie mij steeds verder in westelijke richting, van Utrecht naar Amsterdam. Na mijn afstuderen heb ik in Phion en de Radio Kamer Filharmonie gespeeld, tegenwoordig ben ik plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam. Met SONANTE speelde ik al eerder, heb er best al wel een geschiedenis mee. Het is natuurlijk een goed teken als ze je dan weer terugvragen.”
Ook dirigent Mark Snitselaar mengt zich even in het gesprek. Hij is bezweet, niet van de ‘wedstrijdspanning’ verklaart hij. ,,Het komt door de temperatuur in de kerk in combinatie met het ‘leidinggeven’. We hebben er gewoon onwijs veel zin in. Het is zo leuk om dit bijzondere stuk van Martinu te kunnen spelen. Dat we dat gewoon geprogrammeerd en aangedurfd hebben. Ik hou van de Franse muziek uit de 20e eeuw. Hij is weliswaar geen Fransman, maar woonde lang in Parijs, studeerde er, dat hoor je aan alles. En qua bezetting van het orkest was het voor ons ook haalbaar en bijzonder dat Laura als soliste op altviool meespeelt.” De altviool, het instrument dat de soliste omarmt. Per toeval eigenlijk. ,,Ik studeerde viool bij Emmy Verhey en Chris Duindam en toen hadden ze voor een project een altviool nodig, maar niemand kon. Goede altviolisten waren heel schaars in die tijd. In mijn baldadigheid zei ik, ‘dat doe
ik wel even’. Ik kreeg een altviool te leen, ik speelde een paar noten en ik voelde in mijn onderbuik: ‘ik ben thuis’. Het voelde als de ontmoeting met de liefde van je leven. Het warme, diepe, donkere geluid, het is ook een dienend instrument.” Dienend is ze nu bij SONANTE ook, maar een tikkeltje anders. ,,Ze is nu de ster van de avond”, licht Snitselaar toe. ,,Haar energie straalt ook uit naar het orkest.” ‘De ster’ straalt na die mooie woorden. ,,Maar zonder het orkest ben ik ook nergens hoor”, benadrukt ze met klem.

%d bloggers liken dit: